Stoomgemaal in Lemmer

Stoomgemaal in actie

Tweemaal per jaar komt het oude stoomgemaal in actie. Dit is een unieke beleving dat een blijvende indruk achterlaat! Maak kennis met de vier indrukwekkende stoommachines, vier machtige vliegwielen en acht ronde centrifugaalpompen die gezamenlijk zo’n 6 miljoen m3 water kunnen verplaatsen.

 

Preventief onder stoom

Het Woudagemaal werd in 1920 geopend door Koningin Wilhelmina. Het Woudagemaal was hoognodig tijdens de hevige regenval in de winter van de 19e en begin 20e eeuw. De heftige regenval bracht veel overlast met zich mee. De sluizen en windmolens konden de heftige regenval niet aan, daarom werd het Woudagemaal ingezet om het boezemwater af te voeren zodat Friesland niet onder water kwam te staan.

 

Het grootste stoomgemaal, nog functionerende stoomgemaal ter wereld speelt tot op de dag van vandaag nog steeds een belangrijke rol binnen de Friese waterhuishouding. Wanneer er veel regen valt of tijdens een aanhoudende storm kan het Woudagemaal ingezet worden om overtollig boezemwater weg te pompen. Voordat het stoomgemaal daadwerkelijk water weg kan pompen moet er eerst een bepaalde druk worden opgebouwd. In 6 uur tijd wordt er door een ploeg van minimaal 11 mensen hard gewerkt om de ketels te vullen met water, de zware stookolie te verwarmen en de ketels op te starten. Na 6 uur draait de 100 jaar oude machine op volle toeren.

Omdat het opstarten van het gemaal zo’n 6 uur kost, komt het voor dat de machine preventief wordt opgestart. Wanneer verwacht wordt dat het waterpeil boven de limiet stijgt, wordt het stoomgemaal onder druk gezet om bij te kunnen springen. Wilt u meer te weten komen over de werking van het stoomgemaal? In ons bezoekerscentrum vindt u alle informatie over het Woudagemaal: leuk voor zowel jong als oud!

 

Draaidagen Woudagemaal

Tweemaal per jaar organiseert Wetterskip Fryslân draaidagen waarbij het Woudagemaal in werking wordt gezet. Dit wordt zowel voor bezoekers als de machinisten van het gemaal gedaan. Op deze manier worden de machinisten in de praktijk opgeleid om het gemaal te kunnen bedienen. U kunt het Woudagemaal tijdens deze dagen bezoeken. Dit is écht een unieke beleving! Benieuwd wanneer de draaidagen plaatsvinden? Bekijk het in onze agenda.

 

Een uniek spektakel

Wanneer het Woudagemaal onder stoom wordt gebracht ontstaat er een magistrale gebeurtenis. Omdat het UNESCO Werelderfgoed een belangrijke én praktische functie heeft in de Friese waterhuishouding, wordt het door een vaste technische ploeg bediend en onderhouden. Deze complete stoomploeg bestaat uit 15 man zodat er altijd 11 man beschikbaar zijn mocht het nodig zijn het gemaal op te starten. Niet alleen is het een spectaculair gezicht om dit imposante gebouw ‘in rook’ te zien opgaan, het is ook een hele belevenis om een kijkje achter de schermen te nemen bij het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Tijdens draaidagen is dan ook hét uitgelezen moment om het gemaal te bezoeken! Houd onze agenda in de gaten of bestel alvast uw tickets en laat u rondleiden door één van onze ruim honderd enthousiaste vrijwilligers!