Bezoek het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld

Architectuur

IR. D.F. WOUDA

Het Woudagemaal is ontworpen door Ir. Dirk Frederik Wouda. Het bijzondere bakstenen gebouw is strak en sober van karakter. Kenmerkend zijn de ingetogen gevelversieringen en de horizontale gevelindeling van het Woudagemaal. Ook het interieur van de machinehal -het lijkt wel een kathedraal- draagt de overduidelijke eigenschappen van het Rationalisme, zoals de stalen spanten, het gebruik van natuursteen, eikenhout, uitgekiende kleuren en veel sierranden. Dit Rationalisme was de voorloper van de Amsterdamse School in navolging van de ideeën van architect H.P. Berlage. Gemeenschappelijk was het gebruik van bakstenen. De Amsterdamse school stijl van bouwen kende aan het begin van de jaren twintig van de twintigste eeuw haar artistieke hoogtepunt. De Amsterdamse School zag zich als kunst. Ook in haar vele utilitaire gebouwen.

 

KATHEDRAAL VAN STOOM

Het bijzondere bakstenen gebouw is strak en sober van karakter. Kenmerkend zijn de ingetogen gevelversieringen en de horizontale gevelindeling van het Woudagemaal. Ook het interieur van de machinehal -het lijkt wel een kathedraal- draagt de overduidelijke eigenschappen van Berlage's rationalisme, zoals de stalen spanten, het gebruik van natuursteen, eikenhout, uitgekiende kleuren en veel sierranden.

 

IMPOSANT GEBOUW

Het gemaal bestaat uit een machinehal en een ketelhuis. Naast het gebouw staat een imposante zestig meter hoge schoorsteenpijp. De grote machinehal (62 x 15 m) wordt gedekt door een langgerekt zadeldak met aan weerszijden drie lagere dwarskappen. Het ketelhuis (32 x 15 m) heeft een zadeldak met lichtkap.

 

BIJZONDER WERELDERFGOED

Architectonisch en technisch is het Woudagemaal een goed onderhouden monument uit de eindperiode van het stoomtijdperk. Bezoek dit schitterende werelderfgoedmonument en ontdek tijdens een rondleiding de kracht van stoom en water!

 

Openingstijden Woudagemaal

 

Neem een virtuele kijk in het Ir. D.F. Woudagemaal!

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.