campagne wouda

Ons werelderfgoed is wereldberoemd... Binnenkort ook in Nederland!

UNESCO Werelderfgoed

Sinds 1998 staat ‘Het Woudagemaal’ op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Woudagemaal is het grootste stoomgemaal dat ooit is gebouwd. Erfgoederen op deze lijst worden beschermd en alle landen die het verdrag hebben getekend zijn verplicht deze erfgoederen toegankelijk te maken voor toekomstige generaties. In Nederland zijn maar 10 erkende UNESCO erfgoederen, en het Woudagemaal is natuurlijk trots om hier één van te zijn! Behalve UNESCO werelderfgoed staat het Woudagemaal ook nog in de top 100 der Nederlandse Rijksmonumenten. 

Het Ir D. F. Woudagemaal UNESCO Werelderfgoed

Het Woudagemaal werd in de werelderfgoedlijst opgenomen door het unieke samenspel van stoom en water en de enorme afmeting van het gemaal. Het Woudagemaal is het grootste stoomgemaal ooit gebouwd. Wanneer het Hooglandgemaal gevecht tegen het water niet kon winnen werd het Woudagemaal ingezet om deze te ondersteunen. Zo speelt het Woudagemaal een belangrijke rol in de Friese strijd tegen het water.

De stoommachine in actie

Harde wind of zware regenval, dit zijn de omstandigheden waarbij het Woudagemaal wordt ingezet om het Friese boezemwater op peil te houden. Dit komt ongeveer twee keer per jaar voor. Dat een werelderfgoed nog in gebruik is, is een uniek kenmerk van het Woudagemaal! Ook op de dagen dat het gemaal in werking is, is het gebouw open voor bezoekers. In het bezoekerscentrum vind u alle informatie over de oorsprong van dit bijzondere gemaal. Bekijkt u liever het gemaal met een echte verteller? Dan kunt u ook met een gids het Woudagemaal bekijken.

Bezoek het UNESCO Werelderfgoed

Bijna dagelijks is het Woudagemaal open voor bezoekers. Wanneer u de rondleiding volgt kunt u met eigen ogen de kracht van water en stoom meemaken! De draaidagen van het gemaal trekken vaak extra veel bezoekers. Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de draaidagen? Wordt dan vriend van het Woudagemaal! U ontvangt dan als eerste bericht van de draaimomenten. Zo ziet u echt het gemaal volledig in actie! Bestel nu uw tickets online of neem contact met ons op voor meer informatie!

Deze website maakt gebruik van cookies
Deze website gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Meer informatie