Project Kijk op de Dijk

Onze dijken beschermen ons tegen water, dat is wat veel leerlingen weten. De lessen van ‘Kijk op de Dijk’ geven leerlingen meer inzicht in hoe dijken werken en hoe ze ons nou precies beschermen tegen het water. Ze krijgen de kans hun algemene kennis op het gebied van dijken en watermanagement verder te ontwikkelen. Met het lespakket zullen ontdekken dat dijken ingewikkelder in elkaar zitten dan het op het eerste gezicht lijkt. De lessen sluiten aan bij verschillende thema’s zoals directe omgeving, techniek, waterbeheer en klimaat en weer. Wij hebben werkbladen ontwikkeld in drie verschillende varianten, voor groep 7/8, de onderbouw van het voortgezet onderwijs en de bovenbouw van havo/vwo.

 

Voor groep 7/8 en de onderbouw focust het werkblad op de persoonlijke beleving van de leerlingen rondom de dijken. Waar wonen zij? Hoe beschermen de dijken hen tegen het water? Vervolgens gaan de vragen van Kijk op de Dijk verder in op hoe dijken sterk genoeg kunnen zijn om het water tegen te houden, en wat er voor kan zorgen dat dit zo blijft. Als laatste zijn er vragen over hoe dijken terugkomen in ons dagelijks leven, zoals in spreekwoorden. Afsluitend zijn er vragen om de kennis die de leerlingen hebben opgedaan te testen. Het werkblad voor de bovenbouw van havo en vwo vertelt gaat dieper in op de technische werking achter de dijken, en hoe deze onderhouden worden.

 

Al het lesmateriaal is hier onder gratis te downloaden! 

 

Project Kijk op de Dijk in het Woudagemaal

 

Naast het werkblad voor Kijk op de Dijk is het natuurlijk extra interessant voor leerlingen om het Woudagemaal en de dijk bij Lemmer in het echt te bezoeken! Zo breng je de dijken en de combinatie het grootse nog werkende stoomgemaal extra tot leven. Kijk voor meer informatie over excursies voor jong en oud bij het Woudagemaal op onze pagina over schoolreizen en excursies. Excursies bij het Woudagemaal zelf zijn het hele jaar door te bezoeken.

 

 

Download het lesmateriaal hieronder:

 

Docentenhandleiding Kijk op de Dijk

Werkblad Kijk op de Dijk voor P.O.

Werkblad Kijk op de Dijk voor onderbouw V.O.

Werkblad Kijk op de Dijk voor bovenbouw V.O.