Lesmateriaal docent onderbouw

Het lesmateriaal dat wij voor het voorgezet onderwijs aanbieden is te verdelen onder informatie voor de onderbouw en de bovenbouw. Op deze verzamelpagina vindt u alle informatie die u nodig hebt voor het geven van een compleet en volledige lesserie aan de onderbouw van het voortgezet onderwijs over het Woudagemaal.

 

De links voor het downloaden van het lesmateriaal vindt u onderaan deze pagina.

 

Lesmateriaal onderbouw

Voor de onderbouw bestaat ons lesmateriaal uit drie verschillende onderdelen. Dit zijn een introductiedeel, een opdrachtendeel en een afsluitende deel over het waterbeheer; Wetterskip Fryslân. In onderstaand schema is een korte toelichting van de verschillende onderdelen weergegeven.

 

Schema onderbouw V.O.

 

Introductiedeel

Het introductiedeel is goed te gebruiken voor een bezoek aan het Woudagemaal. Door dit onderdeel vooraf door te nemen wordt het voor leerlingen eenvoudiger om de informatie die ze op doen te plaatsen en te onthouden. Daarnaast maakt dit onderdeel het bezoek aan het Woudagemaal ook leuker, omdat de leerlingen beslagen ten ijs komen.


Opdrachtendeel

Ook het opdrachtendeel vindt deels plaats vóór het bezoek aan het gemaal, echter voor het grootste gedeelte worden de opdrachten tijdens het bezoek gemaakt. De leerlingen zullen op deze manier de informatie die ze op doen gelijk gebruiken voor het maken van de opdrachten.

 

Afsluiting

Tijdens de afsluiting mogen de leerlingen nogmaals zelf aan de slag. Ze presenteren hun bevindingen en testen hierdoor hun kennis over het gemaal. Ook bestaat dit afsluitende deel uit een korte evaluatie waarbij de leerlingen reflecteren en evalueren over het bezoek aan het gemaal.

 

Downloads en handige links

Download hier het benodigde materiaal voor de lesserie over het Woudagemaal:

 

Docentenhandleiding V.O. onderbouw

Presentatie Waterbeheer in Friesland

 

Werkbladen onderbouw

 

Werkblad 1: Water in het nieuws
Werkblad 2: De geschiedenis van het Woudagemaal

Werkblad 3: Start het gemaal
Werkblad 4: Wetterskip Fryslan

 

Beeldbank opdracht 2

Beeldbank opdracht 4

 

Leeg powerpoint format

 

Hier vind je informatie voor een spreekbeurt of werkstuk.