Beleef de kracht van stoom en water

Masterclass skûtsjesilen in het Ir. D.F. Woudagemaal

Masterclass skûtsjesilen in het
Ir. D.F Woudagemaal te Lemmer

Door Laura van den Berg

 

Op donderdag 30 maart 2017 was het dan zover. De Masterclass voor de opleiding, de Nederlandse School, gaat plaatsvinden. De Masterclass skûtsjesilen om docenten en geïnteresseerden te inspireren met deze prachtige topsport.

 

De sprekers zijn geregeld, de locatie is geregeld, we zijn er klaar voor. We rijden Lemmer binnen en de schoorsteen van het Ir. D. F Woudagemaal prijkt al boven alle huizen uit. We houden koers en aangekomen bij het bezoekerscentrum is meteen te grijpen dat dit ook wel de skybox van het skûtsjesilen wordt genoemd. Bij het bezoekerscentrum worden we ontvangen door de directrice Hilda Boesjes-Beljon.

 

Eerst worden we rondgeleid door het Unesco Werelderfgoed Ir. D. F. Woudagemaal met de virtual reality tour. Op de IPad bewegende beelden van hoe het gemaal werkt. Een begrijpbare uitleg van lastige processen. De virtual reality tour sluit aan bij de leefwereld van jongeren en zorgt er voor dat jongeren op een leuke manier kennis maken met het gemaal.

Een erg belangrijk gemaal dat blijkt wel als Gjalt de Jong (Skûtsje verslaggever) vol passie gaat vertellen tijdens de masterclass. Het gemaal zorgt voor droge voeten voor Friesland. Het water, daar draait het allemaal om, maar ook de wind speelt een belangrijke rol, en dat was vroeger al. Mensen zijn altijd geneigd om ergens naar toe te gaan, het verplaatsen onder de wind en in Friesland is dat op een skûtsje. Hoewel de verplaatsing nu niet meer dagelijks met de skûtsjes wordt gedaan, blijft het een prachtig vervoersmiddel.

 

Het skûtsje een belangrijk schip en dat wordt nu nog gebruikt voor het skûtsjesilen. Twee weken lang strijden de verschillende skûtsjes tegen elkaar. Harmen Brouwer, bemanningslid op de Gerben van Manen, het skûtsje van Heerenveen, heeft ons meegenomen in wedstrijden. Dit jaar vaart hij voor het eerst onder zijn broer Sietse Brouwer. Het skûtsjesilen zit echt in hun bloed, het Brouwersbloed. Ze hopen natuurlijk dit jaar voor Heerenveen het kampioenschap binnen te halen, maar er zijn kapers op de kust.

Eernewoude met schipper Gerhard Pietersma zal een geduchte concurrent zijn. Gerhard vertelt over zijn topsportersmentaliteit die hem op zijn schip goed van pas komt. Alles voor de overwinning. Ook hier spat de passie ervan af. Het geld inzamelen voor een nieuw skûtsje, ‘s nachts het opmeten van andere skûtsjes om maar de juiste afmetingen te krijgen, maar ook de krachttraining van de bemanning in de winter.

 

Het skûtsjesilen zit in het DNA van de verschillende families zoals het ook in het DNA van Friesland zit. Een mooie sport waar wij in zijn meegenomen tijdens deze masterclass.

 

Wat kunnen wij als leraren hier van leren? De overeenkomsten tussen skûtsjesilen en lesgeven zijn best groot. Passie, familiegevoel. Lesgeven is ook topsport.

Als er wind is, neem je geen pauze.

 

Ank Hendricks

Anton Nanninga

Laura van den Berg

Sasja Coehoorn