Schoolreis en excursies

In Lemmer staat het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld: Het Ir. D.F. Woudagemaal. Een bijzonder monument uit 1920. Al bijna honderd jaar oud, maar als eigendom van Wetterskip Fryslân nog steeds een actief onderdeel van de Friese waterhuishouding. Het Woudagemaal is een van de tien Nederlandse UNESCO Werelderfgoederen.


Jong en oud beleven de immense kracht van stoom en water in de interactieve expositie en een spannende 3D film in het moderne bezoekerscentrum.

 

 

Leuk en leerzame excursie of schoolreis

Het Woudagemaal is de perfecte locatie voor een schoolreisje of een leerzame excursie. Leerlingen worden uitgedaagd met een speurtocht waarin ze hoofdmachinist Jelle Terpstra helpen bij een zoektocht door de expositieruimte en in het gemaal. Zo komen zij spelenderwijs veel te weten over waterbeheer en de werking van het stoomgemaal met stoomketels, stoommachines en pompen. Hebben ze de speurtocht afgerond, dan krijgen ze een echt diploma!

 

De interactieve elementen in de expositieruimte bieden jongeren op een leuke manier inzicht in de natuurkundige en werktuigbouwkundige principes achter stoom, kracht en waterbeheer. Nut en doel van techniek worden zichtbaar. Bezoekerscentrum en gemaal vormen zo een top locatie waar alfa en bèta worden gecombineerd. Leuk om te beleven voor iedereen!

 

 

Gratis educatiemateriaal en audiotour applicatie

Om een schoolbezoek optimaal voor te bereiden en af te ronden zijn voor het basisonderwijs en voor het voortgezet onderwijs introductie- en een verwerkingslessen ontwikkeld.
Dit speels opgezette educatiemateriaal is gratis verkrijgbaar en als PDF te downloaden.


De audiotour-app voor smartphone en tablet biedt leerlingen de mogelijkheid om in hun eigen taal en tempo de verschillende onderdelen van het gemaal te beleven. Ook voor wie vanuit huis of school graag meer te weten wil komen over het Woudagemaal biedt de audiotour een schat aan informatie. Zo kunnen docenten de app gebruiken ter aanvulling op het online beschikbare educatiemateriaal.

 

 

Schoolreisarrangement

Maak het schoolreisje aan het Woudagemaal compleet met een lekker glas drinken en een zakje chips!

 

Het ir. D.F. Woudagemaal: een magistrale beleving van stoom , architectuur en water!

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.