Lesmateriaal voor basisonderwijs

Omdat er ongelooflijk veel te leren valt over het Woudagemaal bieden wij lesmateriaal aan voor onder andere het basisonderwijs. Dit lesmateriaal bestaat uit een introductieles en een verwerkingsles over het waterbeheer, de taken van het waterschap en het Woudagemaal. De verwerkingsles kan worden gemaakt na het bezoeken van het Woudagemaal.

 

Introductieles

Het doel van de introductieles is het begrip van bepaalde woorden zoals ‘polder’, ‘boezemwater’ en ‘grondwaterstand’, zodat de leerlingen de informatie tijdens het bezoek beter weten te plaatsen. Ook wordt er meer verteld over de taken van Wetterskip Fryslân (het waterschap) en het waterbeheer in het algemeen. Door eerst deze introductieles te doen kunnen leerlingen uiteindelijk de informatie beter onthouden, wat ze kan helpen bij het maken van de verwerkingsles.

Excursie

Het spannendste deel voor de leerlingen is natuurlijk de excursie na de introductieles waar iedereen het UNESCO Werelderfgoed met eigen ogen kan beleven. De geschiedenis van het stoomgemaal met stoomketels, stoommachines en pompen, alles komt aan bod. Er wordt ook aandacht besteed aan Wetterskip Fryslân.

 

Door het Woudagemaal doen de leerlingen een speurtocht waarbij ze vragen over de werking en geschieden van het Woudagemaal. Wanneer zij de speurtocht afronden ontvangen ze een heus diploma van hoofdmachinist Jelle Terpstra. Tijdens het kijken van een film in de eigen filmzaal van het bezoekerscentrum zullen de leerlingen ervaren hoe het is wanneer het Woudagemaal wordt opgestart en draait. Een complete en ware belevenis!

 

Verwerkingsles

Het bezoek zit er op en de leerlingen hebben alles geleerd en gezien over het Woudagemaal. Terug op school is het tijd voor de echte verdieping. De kennis van de introductieles en excursie wordt opnieuw doorgenomen. Dankzij een evaluatie, een digitale quiz en een creatieve verwerking van het bezoek komt de informatie nog een keer terug en blijft het de leerlingen bij.

 

Downloads

Hieronder kunt u direct de verschillende onderdelen van het lesmateriaal downloaden, zodat u gelijk aan de slag kunt met uw leerlingen!

Docentenhandleiding

Presentatie Water in Friesland deel 1

Presentatie Water in Friesland deel 2
Werkbladen
Ideeenblad groep 5 en 6
Ideeenblad groep 7 en 8
Woudasweetjeswaaier
Stappenplan quiz
Spreekbeurt groep 5 en 6
Spreekbeurt groep 7 en 8