Bekijk onze agenda | Ir. D. F. Woudagemaal

Bezoek het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld

Week van de Biologie = VOL

1-10-2019 8:30 tot 4-10-2019 14:00

Biologie voor iedereen! Dat is het doel van de Week van de Biologie. Want iedereen heeft biologie nodig bij belangrijke keuzes op het gebied van voeding, gezondheid, klimaat en energie. 

 

Ook dit jaar organiseert het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) de Week van de Biologie, in navolging van de succesvolle edities in 2017 en 2018. Dit jaar start de Week van de Biologie op maandag 30 september en duurt tot en met zondag 6 oktober. 

In het kader van het 100 jarig bestaan van ‘het vakblad voor biologie’ is de NIBI tevens op zoek naar de beste (uit)vindingen van de afgelopen honderd jaar.

 

Het thema dit jaar bij het Woudagemaal is: Leven in en bij schoon, voldoende en veilig water!

 

Als inleiding van de week van de biologie willen we kinderen van groep 7 en 8 kennis laten maken met een zeer belangrijke uitvinding in de biologie: de microscoop

 

Daarnaast vertelt een medewerker van het Wetterskip wat zij doen in hun laboratorium om te waken over de waterkwaliteit. Het laboratorium is het kenniscentrum op het gebied van monsterneming, chemie en biologie.

 

Nadat we deze les hebben afgesloten met een kort filmpje over Kleine Waterbeestjes van Ernst’s OnderWaterWereld gaan we naar het gemaal voor een rondleiding waarbij onder andere wat wordt verteld over waterkwantiteit en kwaliteit

 

Tot slot gaan de kinderen met een schepnet aan de slag om kleine beestjes uit het water van onze vijver te halen. Samen met een medewerker van het Wetterskip gaan we vervolgens kijken of we de beestjes herkennen en wat de gevonden dieren zeggen over de waterkwaliteit van de vijver onder het bezoekerscentrum van het Woudagemaal.  Aan de aanwezigheid van kleine kriebelbeestjes kunnen we namelijk afleiden of de waterkwaliteit ook voor mensen en vee goed is.

 

Inmiddels hebben basisscholen in Friesland en de Noordoostpolder hiervoor een uitnodiging gekregen om zich op te geven voor de Week van de Biologie bij het Woudagemaal.