Header

Bezoek het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld

Stoomlab

22-4-2019 13:00 tot 17:00

Op Tweede Paasdag organiseren het Ir. D.F. Woudagemaal Lemmer en het Stoommachinemuseum Medemblik opnieuw het STOOMLAB! Altijd al eens zelf een stoommachientje willen bedienen? Kom dan op 22 april vanaf 13:00 uur naar het Ir. D.F. Woudagemaal en bezoekerscentrum in Lemmer.

De middag van Tweede Paasdag staat helemaal in het teken van stoom! Van stoomlocomobiles tot miniatuur stoommachientjes, je vindt ze in Lemmer. Kom vanaf 13:00 uur naar het bezoekerscentrum Woudagemaal voor het Stoomlab en ervaar hoe het is om stoommachinist te zijn!
Speciaal voor onze jonge bezoekers staan miniatuur stoommachines van het Nederlands Stoommachinemuseum klaar, waarmee ze zelf stoom kunnen maken en zien hoe deze stoom zorgt voor kracht en een machine in beweging zet. Je krijgt uitleg van één van onze vrijwilligers en mag daarna zelf een echte miniatuurstoommachine bedienen.

 

Woudagemaal 360° app
De Woudagemaal 360° tour geeft een unieke kijk op het Woudagemaal. Met deze app kun je zien hoe de pompen en machines worden aangedreven met stoom wanneer het gemaal in werking is. Zoals het aansteken van de stoomketels, het op stoom zetten en het draaien van de stoommachines. Door speciale animaties wordt het onzichtbare zichtbaar: de binnenkant en werking van een stoomketel, de zuigers in een werkende stoommachine. Maar ook hoe bij regenval het waterpeil in de Friese boezem stijgt en daarmee de noodzaak van het inzetten van het Woudagemaal. De app is gratis beschikbaar in de App Store en Google Play Store.

 

E-Shuttle

Bezoekers kunnen hun auto op de nieuwe parkeerplaats bij het Woudagemaal parkeren en meerijden met de ecoshuttle naar het gemaal. Tijdens het busritje geeft de chauffeur een enthousiaste toelichting. De shuttle is voor iedereen een leuk en gezellig begin van het bezoek aan het historische gemaal.

 

Koop nu alvast tickets voor 22 april via onze website www.woudagemaal.nl/tickets