Rondreizend kunstwerk Gaia in Woudagemaal

25-6-2022 10:00 tot 16-7-2022 17:00

Na wereldsteden als Parijs, Londen, Rome, Shanghai, Hongkong en Maastricht komt Gaia nu naar Fryslân. En wel naar ons gemaal! In samenwerking met Sense of Place is de spectaculaire wereldbol van 25 juni tot en met 16 juli te bewonderen in de machinehal van het Woudagemaal.

 

Gaia is een rondreizende installatie van de Britse kunstenaar Luke Jerram, met een doorsnede van 7 meter! Deze wereldbol is vernoemd naar de oermoeder Gaia uit de Griekse mythologie: zij is de personificatie van de Aarde, die uit Chaos is ontstaan en de elementen aarde, water, lucht en vuur bevat.

 

De bewegende wereldbol is van binnen verlicht. Aan de buitenkant zie je NASA-beelden van het aardoppervlak. De installatie biedt zo de mogelijkheid om onze planeet op deze schaal te zien, zwevend in drie dimensies. Een speciaal gemaakte compositie van de met een BAFTA-prijs bekroonde componist Dan Jones wordt tijdens de expositie afgespeeld. 

 

Het kunstwerk werkt ook als een spiegel voor onze huidige samenleving. Gaia laat zien hoe alle samenlevingen met elkaar verbonden zijn en laat ons nadenken over de vragen: Hoe gaan we met onze aarde om? Hoe kunnen we goede voorouders zijn en een toekomstbestendige erfenis nalaten?

 

Voor jeugd die dit kunstwerk komt bewonderen liggen een onderzoekskaart en schrift klaar. Zo kunnen ze zelf, door middel van een leuk aarde onderzoek, leren over onze planeet.

 

Gaia hangt vanaf 25 juni t/m 16 juli in de machinehal van het Woudagemaal.