Open Monumentendag 2023

9-9-2023 10:00 tot 10-9-2023 17:00

Op 9 & 10 september is het Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is 'Levend Erfgoed'. We kunnen immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – omschrijven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven.

 

Meerdere UNESCO Werelderfgoederen, waaronder het Woudagemaal doen dit jaar mee aan de Open Monumentendag. Als een functioneel gemaal dat nog steeds in bedrijf is, vertegenwoordigt het ruim 100 jaar oude stoomgemaal het levende bewijs van de eeuwenoude strijd van Nederland tegen het water.

 

Lemster Skûtsje

Op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland staat het kampioenschap SKS Skûtsjesilen. Aan deze jaarlijkse zeilwedstrijd doet ook het Lemster Skûtsje mee. Tijdens de open monumentendagen zal het skûtsje van schipper Albert Visser aan de steiger liggen van het Woudagemaal. Op zondag kunt u zelfs aan boord van het schip en komt u alles te weten over het varen met een skûtsje en over het SKS Skûtsjesilen. 

 

Gratis toegang op zondag 10 september

Op zaterdag 9 september is het bezoekerscentrum en Woudagemaal geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op zondag 10 september geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur en is de toegang gratis. Op beide dagen staan de deskundige vrijwilligers klaar om u door de geschiedenis van het Woudagemaal te leiden en al uw vragen te beantwoorden. Ontdek het verhaal achter dit monumentale gebouw en de technologieën die het al meer dan een eeuw in bedrijf houden. 

 

Open Monumenten Podcast

Het tweede seizoen van de open Monumenten Podcast is inmiddels een feit. Schrijver en cabaretier Vincent Bijlo en Hein van Beek bezochten hiervoor ook het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. Bijlo: “We brengen de monumenten tot leven, we geven ze een plaats in de geschiedenis van Nederland die ze verdienen.”

 

De aflevering over het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal staat inmiddels online en is te beluisteren via deze link.