Nationale molen- en gemalendag

13-5-2023 10:00 tot 14-5-2023 17:00

De Nationale Molen- en Gemalendag is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij molens en gemalen in heel Nederland hun deuren openen voor het publiek. Tijdens deze dag kun je kennismaken met de geschiedenis en het belang van deze historische gebouwen. Het is een unieke kans om te zien hoe deze oude technologie nog steeds wordt gebruikt om ons land droog te houden en ons van energie te voorzien.

 

De eerste Nationale Molen- en Gemalendag vond plaats in 1974 en sindsdien is het uitgegroeid tot een populaire dag voor jong en oud. Veel molens en gemalen organiseren speciale activiteiten, zoals rondleidingen, demonstraties en ambachtelijke markten.

 

Een van de hoogtepunten van de Nationale Molen- en Gemalendag is het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer, Friesland. Het Woudagemaal is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en werd in 1920 gebouwd om overtollig water uit Friesland te pompen. Tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag kun je een kijkje nemen in het gemaal en het bezoekerscentrum. De ticketprijs is inclusief een rondleiding en een gratis kop koffie, thee of limonade.

 

De Nationale Molen- en Gemalendag vindt dit jaar plaatst op 13 & 14 mei. Het evenement wordt georganiseerd door De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, in samenwerking met de Nederlandse Gemalenstichting en het Waterschapshuis.

 

Kom ook langs op de Nationale Molen- en Gemalendag en ontdek de fascinerende wereld van molens en gemalen, inclusief het indrukwekkende Woudagemaal!

 

Het Woudagemaal en bezoekerscentrum zijn op zaterdag geopend van 10.00 – 17.00 uur en op zondag van 13.00 – 17.00 uur. De laatste rondleiding start om 16.00 uur.

 

Bestel hier alvast je ticket(s)