Beleef de kracht van stoom en water

Woudagemaal drie dagen onder stoom, publiek welkom van zaterdag 14 t/m maandag 16 januari 10:00 - 17:00 uur

13 januari 2017 - Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer wordt vanavond onder stoom gebracht. U kunt dit bijzondere UNESCO werelderfgoed in werking bekijken tijdens de aanstaande draaidagen.

 

Bezoekers zijn van harte welkom op

  • zaterdag 14 januari 10:00 - 17:00 uur
  • zondag 15 januari 10:00 - 17:00 uur
  • maandag 16 januari 10:00 - 17:00 uur

 

Toegang uitsluitend via het bezoekerscentrum Woudagemaal, bezoekadres: Gemaalweg 1A, 8531 PS Lemmer.

 


 

Persbericht Wetterskip Fryslan d.d. 13 januari 2017 

 

Woudagemaal drie dagen onder stoom, publiek welkom

 

Wetterskip Fryslân brengt het ir. D.F.Woudagemaal de komende drie dagen onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Belangstellenden zijn welkom van zaterdag 14 tot en met maandag 16 januari tussen 10.00 en 17.00 uur in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is. Een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken.

 

Aanleiding voor deze extra openstelling zijn de weersverwachtingen en de waterstanden voor de komende dagen. Normaal gesproken brengt Wetterskip Fryslân het ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen. Deze actuele situatie is echter een goede gelegenheid om een aantal nieuwe machinisten extra praktijkervaring te bieden. Wetterskip Fryslân zet daarom nu het Woudagemaal in als hoofdbemaling. Het Hooglandgemaal in Stavoren is hiernaast  beperkt in bedrijf. 

 

 

Droge voeten

Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Bij extreem hoogwater zorgt het nog steeds voor droge voeten in Fryslân. Het gemaal is in 1920 geopend om het overtollig water vanuit Fryslân in de Zuiderzee, later het IJsselmeer, te pompen. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. In 1998 is het bijzondere monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

 

Magistrale beleving van stoom, architectuur en water

Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum, waar jong en oud wordt geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De belevingsexpositie, waarvan een spannende 3D-film deel uitmaakt, vertelt het verhaal van cultuur, watermanagement en techniek. Vrijwilligers van de Stichting ir. D.F. Woudagemaal verzorgen de rondleidingen in het gemaal. Meer weten? Kijk op www.woudagemaal.nl

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.