Woudagemaal onder STOOM, publiek welkom!

 

In de herfstvakantie brengt Wetterskip Fryslân het Ir. D.F. Woudagemaal onder STOOM.

Belangstellenden zijn welkom van dinsdag 23 tot en met donderdag 25 oktober tussen 10.00 en 17.00 uur in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is. Een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken!

 

IJs en weder dienende brengt Wetterskip Fryslân het Ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen. Dat moet je gezien hebben. Oog in oog met de beschermende kracht van stoom. Zonder het Woudagemaal zag Friesland er heel anders uit.

 

E-Shuttle

 

Tijdens de draaidagen bieden we onze nieuwe service van een eco shuttle busje aan om de loopafstand van ca 700 meter te overbruggen die men moet afleggen om vanaf het nieuwe parkeerterrein aan de Platte Dijk naar het bezoekerscentrum te komen. Niet alleen bezoekers die slecht te been zijn, ook andere bezoekers kunnen meerijden en zo genieten van de aanblik van een steeds dichterbij komend gemaal, ondersteund door een eerste enthousiasmerende toelichting van de chauffeur.

 

De shuttle is zodoende in feite voor elke bezoeker jong of oud een leuk en gezellig begin van de UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal beleving.

 

 

Week van ons water

 

Ook dit jaar vallen de draaidagen van het Woudagemaal samen met de Week van ons Water. Dit najaar is het thema waterveiligheid en wateroverlast. Alle activiteiten die door heel Nederland worden georganiseerd zijn te vinden op de website van de week van ons water.

 

Tijdens de draaidagen in de week van ons water zullen er speciale kinderrondleidingen worden georganiseerd om kinderen kennis te laten maken met het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld welke, tot op de dag van vandaag, nog steeds een praktische functie heeft in de strijd tegen het water. De rondleidingen starten deze 3 dagen om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. Kinderen van 6 t/m 12 jaar mogen daaraan gratis deelnemen. Let op kinderen! Het is wel zaak om je zo snel mogelijk aan te melden via info@woudagemaal.nl want het aantal plaatsen is beperkt. Zet in de mail de datum en tijd wanneer je wilt komen.

 

 

De speciale kinderrondleidingen zitten inmiddels helemaal vol.

 

De reguliere rondleidingen worden uiteraard tussen 10.00 uur en 17.00 uur gegeven. Hiervoor bent u van harte welkom.

 

 

Magistrale beleving van stoom, architectuur en water

Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum, waar jong en oud wordt geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De belevingsexpositie, waarvan een spannende 3D-film deel uitmaakt, vertelt het verhaal van cultuur, watermanagement en techniek. Vrijwilligers van de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal verzorgen de rondleidingen in het gemaal.