Nieuw Educatieprogramma: UNESCO Werelderfgoed & Woudagemaal

Educatie voor het Erfgoed van Morgen

 

Op 6 december 2023 lanceren we een gloednieuw educatieprogramma voor scholieren. Hier leren we scholieren van groep 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs meer over het gemaal en haar Werelderfgoed-status. Wat betekent het om Werelderfgoed te zijn?

 

Waarom educatie?

 

Door te leren over ons erfgoed snappen we beter waarom het zo belangrijk is en hoe we het moeten koesteren. Ons educatieprogramma is ontworpen om jongeren te betrekken bij de rijke geschiedenis van ons waterschap en ons bijzondere erfgoed.

 

Wat biedt ons educatieprogramma?

 

We breiden het educatieprogramma in de loop van de tijd uit tot de volgende doelgroepen:

 

  • Basisscholen: Een boeiende mix van rondleidingen, workshops en praktische activiteiten die leerlingen bewust maken van het belang van ons Werelderfgoed en waterbeheer.
  • Voortgezet Onderwijs: Op maat gemaakte modules die passen bij de verschillende leerniveaus en interesses van oudere studenten.
  • Speciaal Onderwijs: Aanpassingen en ondersteuning om inclusiviteit te bevorderen.
  • Nederlands als Tweede Taal: Speciaal ontwikkelde programma's om een diverse gemeenschap te betrekken en te laten profiteren van onze educatieve initiatieven.

 

Beschikbaar voor alle basisscholen

 

Na de aftrap op 6 december met een lokale school in de buurt is het educatieprogramma vanaf januari 2024 beschikbaar voor alle basisscholen. Dit programma biedt de kans voor leerlingen om het UNESCO Werelderfgoed te ontdekken en te begrijpen, met een speciale focus op het belang van het Woudagemaal in ons waterrijke Friese landschap.

 

Erfgoed begrijpen = erfgoed koesteren